Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Κατά της καύσης σκουπιδιών ο Σύλλογος ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

[ Πηγή: https://e-thessalia.gr/kata-tis-kafsis-skoupidion-apo-tin-aget-o-syllogos-edip-tou-panepistimiou-thessalias/ ]

Ο Σύλλογος Μελών Εργαστηριακού και Διδακτικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά από παρακολούθηση της ενημερωτικής εκδήλωσης της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου και μελέτη της σχετικής επιστημονικής βιβλιογραφίας, τάσσεται κατά της καύσης σκουπιδιών και πλαστικών από την Lafarge-ΑΓΕΤ Ηρακλής, εξηγώντας ότι ο τεχνολογικός εξοπλισμός του εργοστασίου δε διαθέτει τα κατάλληλα συστήματα ψύξης των καυσαερίων που περιέχουν διοξίνες και φουράνια με αποτέλεσμα αυτά να διαφεύγουν ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα. Οι ουσίες αυτές, ακόμα και σε ελάχιστες μικροποσότητες, ενώνονται με τις ορμόνες και τροποποιούν τη λειτουργία και τον γενετικό μηχανισμό του κυττάρου προκαλώντας ένα ευρύ φάσμα πολύ σοβαρών επιπτώσεων στον ανθρώπινο οργανισμό: καρκίνο, ελάττωση της δύναμης του ανοσοποιητικού συστήματος, διαταραχές του νευρικού συστήματος, αποβολές και γενετικές ανωμαλίες. Αλλοιώνουν το γενετικό κώδικα και προκαλούν γενετικές ασθένειες και προβλήματα στη ανάπτυξη των παιδιών.

Επιπλέον, ο Σύλλογος τάσσεται κατά της απόφασης του Δήμου Βόλου για δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF στον ΧΥΤΑ του Δήμου Βόλου, εξηγώντας ότι καταστρατηγεί τα όσα ορίζει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων [ΦΕΚ 174/2015 (ΠΥΣ 49/15)] στο οποίο αναφέρεται ρητά ότι οι στρατηγικές που πρέπει να υιοθετηθούν για τα Αστικά στερεά απόβλητα είναι:
  • Καθιέρωση της χωριστής συλλογής και ανάκτησης βιοαποβλήτων.
  • Καθιέρωση της χωριστής συλλογής χαρτιού, γυαλιού, μετάλλων και πλαστικών.
  • Οργάνωση της χωριστής συλλογής και σε άλλα ρεύματα των ΑΣΑ με στοχευμένη συλλογή για περαιτέρω προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση .
  • Θεώρηση της οικιακής κομποστοποίησης ως ανακύκλωσης και όχι ως πρόληψης.
  • Θεσμοθέτηση μέτρων για πρόληψη παραγωγής αποβλήτων και ιδίως για τα απόβλητα τροφίμων και την συσκευασία. Ανάπτυξη Ζώνης Ειδικής Διαχείρισης Αποβλήτων (ΖΕΔΑ) για τις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές.
  • Αναβάθμιση της ποιότητας του εξοπλισμού των πόλεων (κάδοι, οχήματα, αποτμήσεις πεζοδρομίων, δημόσιοι συμβολισμοί καθαριότητας, σάρωθρα οδών , κλπ).
  • Θεσμοθέτηση κανονιστικών πράξεων των ΟΤΑ που θα οργανώνουν τις τοπικές κοινωνίες και θα επιβραβεύουν την περιβαλλοντική διαχείριση των ΑΣΑ.

Ο Σύλλογος εκφράζει τη στήριξή του στον αγώνα της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου και καλεί να μέλη του να συμμετέχουν στις δράσεις της, «ως χρέος απέναντι στο φυσικό περιβάλλον της πόλης μας, στους συμπολίτες μας, στα παιδιά μας και στους φοιτητές μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου